Még szoknom kell, hogy rólam beszélnek az uszodában

Pap Biankával, friss paraúszó Európa-bajnokunkkal beszélgettünk, aki mindegyik medálból begyűjtött egyet Dublinban. Az Eb-n igyekezett nyugtatni a fiatalokat, belefért egy gyorséttermi kitérő, és kiderül a beszélgetésből az is, hogy sokszor egy hajgumin múlhat az egyéni csúcs.

Az edződ, Szabó Álmos azt mondta, Pap Biankát már mindenki ismeri az uszodában az eredményei miatt. Hogy kell ezt elképzelni, és milyen érzés az érintettnek?

Tényleg sokan megnéznek vagy utánam fordulnak a versenyeken, így volt ez Dublinban is, de próbálok nem foglalkozni vele, és csak magamra koncentrálok. Annak viszont örülök, hogy ez az Eb kicsit nagyobb figyelmet kapott a médiában. Nem mondom, hogy szétszednek minket az újságírók, de két éve például szinte senki nem foglakozott az Európa-bajnoksággal, ahhoz képest előreléptünk.

Egy arany, egy ezüst, egy bronz. Teljes a kollekció. Maradt hiányérzeted?

Szerettem volna két aranyat nyerni, és egy Európa-csúcsot is kitűztünk, de utólag azt mondom, a felkészülés végén volt pár olyan apróság, ami miatt ez nem sikerült. Persze nem vagyok telhetetlen.

100 háton sikerült a címvédés, méghozzá elég nagy fölénnyel.

A délelőtti úszás nagyon jól sikerült, ez volt a legjobb délelőtti időm, a döntőt viszont túlizgultam. A hajgumit például a kezemen felejtettem, ami végig bosszantott, elterelte a figyelmemet. Egyedül úsztam, az sem könnyítette meg a helyzetet, így végül az egyéni csúcs nem lett meg, de annak nagyon örültem, hogy sikerült ismét megnyernem ezt a számot.

A 400 gyors ezüstérme már jóval küzdelmesebbre sikeredett.

A négyszázhoz még izmosodnom kell, de ez most jó kis úszás volt, csak egy lyukas ötven méterem volt. A végén hajrázni is tudtam, így lett meg az ezüstérem. A világranglista-vezető lengyel lány még előttem jár jóval, de remélem, nem lesz ez így sokáig.

És akkor a végén jött a bronz 200 vegyesen. Ha jól sejtem, erre a számra utaltál, amikor a hiányérzetet emlegetted.

Bevallom, aranyérmet szerettem volna, el is voltam utána keseredve, mert az edzések alapján sokkal jobb időt vártam magamtól. Kicsit később azért beláttam, hogy az Eb végén már nehéz kihozni magamból a legjobbat, ilyenkor sem állóképességben, sem gyorsaságban nem tudom azt teljesíteni, mint kipihent állapotomban.

Az egész vasasos csapat kitett magáért, ráadásul három fiatal versenyzőnknek is ez volt az első világversenye. Milyen volt a kinti összhang?

A kicsik, mert mi így hívjuk őket, tényleg nagyon izgulósak, de ahhoz képest szerintem nagyon jól vették az akadályokat. Néha össze kellett őket terelni az uszodában, hogy megnyugodjanak, de egytől egyig kifejezetten ügyesek voltak. Nekem még néha furcsa az a szerep, hogy én vagyok a rutinosabb versenyző, akire odafigyelnek, de majd csak megszokom ezt is. Illés Fanni sikerének pedig azért is örülök, mert így még motiváltabb lehet a jövőben, és tudjuk húzni egymást az edzéseken.  Az Eb előtt volt olyan, hogy egyedül úsztam az egész Tüske-uszodában, ami azért elég unalmas?

 

fotók: Magyar Paralimpiai Bizottság
Maradjunk még Dublinnal. Milyenek voltak a körülmények, hogy tetszett a város?

 

Minden tökéletes volt szakmailag, talán az étkezések lehettek volna változatosabbak, de megoldottuk ezt is, egyszer megengedtünk magunknak egy kis gyorséttermi szénhidrátbombát. Volt egy fél napunk városnézésre is, bementünk a fő sétálóutcába, megnéztük a látnivalókat, és fánkoztunk egy jót.

Mikor kezd majd el hiányozni az úszás?

Szeptember közepéig pihenőnk van,

addig az iskolai vizsgáimat próbálom letudni, illetve a családdal tervezünk kisebb kirándulásokat. A víz még egyáltalán nem hiányzik, maximum gumimatraccal merészkedem be. A kondizás kapcsán már néha azt érzem, hogy mennék.

A következő cél adott, 2019-ben Malajziában rendeznek paralimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

Mindenki ott lesz, aki számít, én pedig pontosan tudom, hogy miben kell javulnom addig, szóval tényleg adott a motiváció. Igyekszem még tudatosabbá tenni a következő évemet.

 

Forrás: http://www.vasassc.hu/hirek/8707/meg-szoknom-kell–hogy-rolam-beszelnek-az-uszodaban