Világkupa – Lignano 2019

Pap Bianka összetettben második

Tegnap véget ért az olaszországi Lignanoban megrendezésre kerülő Világkupa állomás, ahol a magyar paraúszó válogatott 7 versenyzővel képviselte hazánkat.

A csapat korán (előző hét vasárnap) érkezett az olasz kisvárosba, mert két versenyzőnket klasszifikálták. Először Payer Kata került sorra, akit alapos mérések és vízi teszt után pontok alapján egyértelműen az S9-es kategóriába soroltak. A hazai kategóriája is ez volt és ide is vártuk, úgyhogy papírforma eredmény született. Másik versenyzőnk Szabady Ádám volt, akit egy másik napon vizsgáltak. Az Ő helyzete sokkal bonyolultabb volt ,mint Katáé. A rutinszerű orvosi vizsgálatok és vízi tesztek után hosszas tanácskozás kezdődött. Dödi (ez Ádám beceneve) helyzete nem egyértelmű, amint ezt a szakemberek is megállapították, végül az S6-os kategóriát adták neki. Neki alig pár ponton múlott az S5-ös kategória elérése, sajnos ez most nem sikerült, de 2021-ben újra vizsgálják, mert vannak olyan szempontok, amit még szeretnének két év múlva megnézni. Talán majd akkor sikerül… Ebben bízunk. Az időjárással akadtak problémáink, de ezen nem igazán tudunk változtatni. Az első négy nap nagyjából egész nap esett az eső. Aztán a felhőzet elillant és egyből egy kánikulát kaptunk. Kell ilyen is néha… Az utazásainak rendben zajlottak, kényelmesen elfértünk és profi sofőrünk figyelt, hogy időből se bukjunk olyan sokat hiszen néhányunknak hajnalban már a reptéren van jelenése. Irány a berlini Világkupa. A versenyről Szabó Álmos értékel: 

Payer Kata edzés előtt

Miként alakult ez az állomás, ha jól tudom tesztversenynek szántad az olasz megmérettetést?! 

Igen. Volt olyan versenyzőm, akinek itt kellett jól úsznia és többen voltak akik munkából érkeztek és több versenyszámban indultak, amolyan teszt jelleggel. 

Payer Kata edzésen

Ki az akinek itt kellett komolyabb időket elérnie, és sikerült e ez a feladat? 

Tóth Éva az egyik. Maradéktalanul elégedett vagyok vele, végre meg tudta mutatni, hogy igazi kis rakétaként is tud versenyezni. Én már ismertem ezt a tulajdonságát, de vele is meg kellett értetni ezt. Remélem ezután nagyobb önbizalommal versenyez majd, mert tudja, hogy képes az ehhez hasonló teljesítményekre. Megjegyzem, az összes számában egyéni csúcsot úszott. A másik akinek itt kellett dobbantani Tar Réka. Neki azért volt nehezebb helyzete mint a csapattársainak, mert testarányváltozáson megy keresztül és ennek idő kell, míg minden a helyére kerül. Ezen mindenki átesik, és nem egy egyszerű időszak ez, de Réka tisztességgel helytállt. 100 mellen és 200 vegyesen már most előkelő pozíciókat foglal el a világranglistán. Korosztályát tekintve pedig a szűk elit tagja. Ő is több számban úszott egyéni legjobb időket. Ide sorolnám még a debütáló Szabady Ádámot, akivel nem titkolt célom az volt, hogy VB szintet tudjon teljesíteni 100 háton. Végül ez nem sikerült, mert 2 századmásodperccel maradt el a hivatalos MQS időtől… Értelemszerűen ennél kevesebb bosszantó dolog létezik egy úszó életében, egy ilyen eset köztük van. Ádám értelmes srác, feldolgozza majd a helyzetet, mi pedig meglátjuk mit tehetünk. Minden számában hatalmas egyéni csúcsot úszott Ő is, úgyhogy kifejezetten elégedett lehetek a teljesítményével. Van jövője ebben a sportban, remélem ezt Dödi is így gondolja. 

Akkor már kitérhetünk a többiekre is néhány mondatban. Nekik mi volt a feladat, miként sikerült megvalósítani, amiket kértél tőlük? 

Payer Kata megkapta a nemzetközi kategóriáját és ezzel egy időben be is robbant a köztudatba. Korosztályát több számban is vezeti. Minden számában egyéni rekordokat úszott, és minden alkalommal a döntőkbe is bejutott. Nem akarom túl dicsérni, tisztában voltam a képességeivel, most megmutatta és bízom benne, hogy már Ő is tudatában van azzal, hogy mit is tud amikor kell. Száraz Evelin hozta a tőle megszokott magas színvonalat. Neki is nehéz dolga akadt ezen a versenyen hiszen ismerkedett azzal, hogyan kell túlsúllyal versenyezni. Akad rajta néhány plusz kiló, de azt gondolom, amikor kell készen fog állni. Megbízhatóan versenyez és többször úszott döntőket is ahol igen keményen oda tette magát. Rendben volt a teljesítménye. 

Pap Bianka éremátadása

A két rangidős? 

Igen, a rangidős Illés Fanni. Én elégedett voltam a versenyzésével végig, de neki a fejében kell helyre tenni a dolgokat és megpróbálni pozitívan látni saját magát. Nagyon tud úszni, van egy száma ahol életre szólót alkothat, és ezzel kell foglalkoznia azt gondolom. Stabilan kétszer úszta azt az időt amivel tavaly Európa-bajnokságot nyert. Ez nagy dolog, innen még egy ugrás és jöhet a VB. Azt gondolom készen fog állni. Pap Bianka igen nagy terhelésből utazott ki, ezért neki talán jól is jött a verseny előtt az a pár nap ahol nem kellett szétúsznia magát. Néhány számában meglepett, amit szeretek ha ilyet tesz, főleg a 400 gyors 200 vegyes kombináció volt elsőosztalyú teljesítmény, amit nagyjából 15 perc szünettel abszolvált egy nap kétszer. Mindkét idővel a kategóriája közvetlen élmezőnyében van és ha ezt így ilyen állapotban egymás után tudja, akkor főversenyen külön külön jóval jobbat fog úszni. A 100 mellet meg kell említenem, az nem volt semmi. Érzésem szerint sokat javult és ha továbbra is oda tud koncentrálni ahova kell, akkor sikeres időszak következhet. 

Igen pozitív szavakat mondtál a versenyzőkről. Nálad igen ritka, de elégedettnek tűnsz. Így is van? 

Azért nem teljesen, de az út jó, és jó irányba halad a kocsi. Azt mondhatjuk, egy ilyen verseny után, hogy ilyenkor jó edzőnek lenni. Nagyokat úsztak a gyerekek és sok tapasztalatot szereztek. Bízom benne hasznosítják majd a jövőben ezeket. Örülök, hogy CSAPAT van, ami egy igazán jókedvű és kemény alakulat. Ezt várom tőlük mindig.

Illés Fanni összetettben harmadik