Szabó Álmos: Lelkileg nincsenek a topon az úszóim

Forrás: https://m4sport.hu/uszas/cikk/2020/04/08/szabo-almos-lelkileg-nincsenek-a-topon-az-uszoim/

A Vasas paraúszó műhelyének sikeredzője, Szabó Álmos szerint a kényszerszünet nagyon mély nyomokat fog hagyni tanítványaiban, hosszú időre lesz szükség, hogy a pihenő előtti állapotba fel tudják hozni magukat.

2020-ban a Vasas paraúszócsapatának vezetőedzője, Szabó Álmos kapta meg az Év legjobb fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője címet. A szakember azt nyilatkozta az elismerés átvétele után, hogy szeretné, ha a 2021-es gálán is ő kapná meg ezt a díjat, mert az az jelentené, hogy úszói az olimpián is kiemelkedő eredményt értek el. Úgy tűnik, erre plusz egy évet várnia kell az olimpia és paralimpia elhalasztása miatt.

„Szakmailag nagyot nem változott a világ, hiszen ugyanazt vagy hasonló felkészülést kell végigcsinálnunk majd jövőre is, illetve amikor majd el tudjuk kezdeni. Ugyanakkor ez a kényszerszünet nagyon komoly nyomokat hagy egy úszó felkészülésében. Ez nagyon hosszú időszak, hiszen már 22 napja nem voltak vízben. Egy úszónál a 2-3 nap is számít, most 22-nél tartunk és ki tudja, mennyi lesz még?! Ez nagyon káros a felkészülés szempontjából – mondta el a szakember az M4 Sportnak adott interjújában, hozzátette, nehéz olyan munkát végezni, amellyel a vizet „helyettesíteni” lehet az edzéstervben. – Ha a halat kivesszük a vízből, ő sem érzi jól magát a szárazföldön.”

A 40 éves szakember szerint nem könnyű pozitívumot találni a kényszerszünetben. Mivel az élsportolók rengeteget dolgoznak azért, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák egy adott versenyen, napi 7-8 órát is edzenek, nemcsak testileg, lelkileg is kimerülnek, így akár jól is jöhet a pihenő, azonban megjegyezte, nyilvánvalóan egyik élsportoló sem ilyen kényszerpihenőre vágyik.

„Lelkileg fel lehetett készülni a halasztásra, nagyon bölcs döntést hoztak a szervezők. 2021-re, sőt remélem már korábban helyre áll a világ rendje és lehet rendezni teljes olimpiát, ez eddig rendben is van. A felkészülést, illetve az összes sportoló helyzetét tekintve ez egy hatalmas űr. Nagyon sok tényezőtől függ, hogy mikorra tud majd visszazárkózni arra a szintre, amelyiken akkor volt, amikor be kellett fejezni a munkát – hozzátette, megmondani nem lehet, hogy kinek mennyi időbe telik ez, de a jól felkészült sportoló hamarabb fog visszatérni a megszokott kerékvágásba. – Ha tendenciálisan nézzük, egy úszónál körülbelül kétszer annyi, mint a pihenőidő, tehát ha lesz egyhónapos a szünet, akkor kettő, két és fél hónap. De mindenkinek más.”

Annak ellenére, hogy úszóival külföldön edzőtáboroztak, szerencsére mindenki egészséges, senki nem fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

A tréner elárulta edzésterveket nem tud, mert látnia kell, hogyan állnak az úszói, inkább újdonságokat próbál kitalálni, folyamatosan ötletel, mivel lehet majd újra formába lendíteni tanítványait, akikkel természetesen napi kapcsolatban van.

„Szerintem pont lelkileg a legnehezebb ez az egész. Úgy gondolom, nincsenek a topon az úszóim, vannak jobb pillanataik, ahogy mindannyiunknak és vannak depresszív napok is, de úgy gondolom, ezzel sokan szenvednek.”

A teljes beszélgetést a linkre kattintva tehetik meg.

https://m4sport.hu/videok//szabo-almos-komoly-nyomokat-hagy-a-felkeszulesben-a-kenyszerszunet