Figyelemreméltó eredmények Berlinből

Pap Bianka és Száraz Evelin képviselte klubunkat a berlini paraúszó világkupán, mindkettejüknek voltak kiemelkedő úszásaik.

Két vasasos versenyzőért izgulhattunk a hagyományos berlini paraúszó világkupán, amely a nyári manchesteri világbajnokság egyik főpróbája volt.

Paralimpiai bajnokunk, Pap Bianka ezúttal is megmutatta, hogy a jelenkori paraúszás kiemelkedő alakja, hiszen az összesített, multiclass pontversenyben egy ezüst és egy bronzérmet szerzett, mindkettőt olimpiai számban. Ez az összevetés valamennyi kategória versenyzőit hasonlítja össze egymással.

Száraz Evelin pedig 200 mellen a korábbi világcsúcsát megjavítva Európa-csúcsot úszott, és csak azért kontinensrekord, mert egy fiatal hongkongi versenyző még nála is jobbat ment.

Innentől kezdve a fókusz egyértelműen a világbajnokságon van, amelyre Evelinen és Biankán kívül Illés Fanni és Tar Réka utazik majd a Vasasból.

Szabó Álmos vezetőedző így értékelte nekünk a német fővárosban megrendezett viadalt:

– Kevés versenyünk van az évben, így nagyon meg kell becsülni azokat az alkalmakat, amikor nemzetközi mezőnyben, a legnagyobb ellenfeleink ellen tudjuk lemérni, hol tartunk. Sheffield után ez a berlini világkupa kitűnő alkalom volt erre. Bia és Evelin is teljesen más helyzetből és célokkal indultak a versenyen. Előbbi mostanra talán már túl van az elhúzódó betegséges időszakon, de azért még van egy kis lemaradása, viszont jó hír, hogy most a világkupán is megmutatta, hogy egyértelműen felszálló ágban van a formája.  A gyorsúszó számokban extra jó időket tudott úszni, kétszáz gyorson közel volt az Európa-csúcshoz, négyszázon pedig legyőzte a nagy rivális lengyel lányt. A hátúszás most kevésbé volt erős, de ebben az is benne van, hogy utolsó nap rendezték ezt a számot, Manchesterre viszont az is biztosan rendben lesz. Úgy gondolom, a világbajnokságig nagyon jó formába tud majd kerülni a következő tíz hétben, sokat konzultálunk az edzések kapcsán, meghallgatom a véleményét és beépítjük a felkészülésbe. Az biztos, hogy a regenerációjára még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnie a jövőben. Ami Evelint illeti, a kétszáz melles Európa-csúcsa önmagáért beszél, elmondhatjuk ezzel, hogy az úgynevezett karos mellúszók közül ő a valaha volt egyik legjobb a világon. Tetszett az is, amit vegyesúszásban mutatott, a gyors viszont most kevésbé sikerült. Hozzá kell tenni, hogy nem könnyítettünk rá erre a versenyre, Evelin pedig a szezon eleje óta nagyon kemény munkát végez, így ez is benne lehetett abban, hogy nem mindig tudott olyan éles lenni. Nála továbbra is kulcsfontosságú lesz a jövő szempontjából a 2024-es klasszifikáció. Folytatjuk a csoportommal a kemény munkát, és mindent megteszünk, hogy jól sikerüljön a világbajnokság!

Forrás: vasassc.hu
Fotók: Yeta Photo