Klasszifikációról

Általános leírás 

 

A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt.

Hazai és nemzetközi klasszifikáció

A parasportban a sportteljesítmény mérhetősége, összehasonlíthatósága és a versenyzés során az esélyegyenlőség biztosításának alapjául egy speciális vizsgálat szolgál. A klasszifikáció laboratóriumi mérések, orvosi kutatómunka alapján kidolgozott, sportág specifikus, nemzetközi standardokra épülő a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által szabályozott eljárás. (https://www.paralympic.org/classification)

A kategóriák megállapításánál meghatározó ? de nem kizárólagos szempontok ? a sérültség típusa, a súlyosság mértéke, az adott sportág mozgásrepertoárja, a sportág mozgásfunkciói (erő, dinamika, koordináció stb. figyelembevétele), a sportág eszközigénye. A kategória besorolásokat erre specializálódott szakemberek végzik úgy Magyarországon, mint nemzetközi szinten.

Klasszifikátori képzettséget szerezhet például ortopéd szakorvos, szemész szakorvos, pszichológus/gyógypedagógus sérülés specifikumtól függően, valamint mozgásterapeuták. (gyógytornász, szomatopedagógus) A vizsgálatoknak szigorú szakmai és etikai szabályai vannak, amelyek a vizsgálatot végző szakemberekre, a sportolókra és az edzőikre egyaránt vonatkoznak.

Minden sportág más módon építette fel a kategorizálási rendszerét. A sérültség mértékét számmal és betűvel (általában az adott sportág nemzetközi rövidítése) jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más sérültségi szintet jelent. Egyes sportágakban a besorolás könnyen nyomon követhető, például erőemelésben nincsenek is sérültségi kategóriák. Ezzel szemben az úszóknál egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között indulhat. Amennyiben a sportoló egészségi állapotában tartós változás következik be, kérheti a kategóriájának felülvizsgálatát. Ehhez szükséges rendelkezni az állapotromlását igazoló orvosi dokumentációval és részt kell vennie egy újabb kategorizáló vizsgálaton. A sportoló végleges kategóriáján csak az illetékes szakértői bizottság módosíthat.

A nemzetközi klasszifikációt az MPB kérvényezheti a nemzetközi sportági- vagy sérülés specifikus parasport szervezeteknél, mint például az IPC, IBSA, IWAS. Minden szervezet más klasszifikációs rendszert dolgozott ki. Mivel a klasszifikáció folyamatosan fejlődő terület, igyekeznek minél átláthatóbbá tenni a sérültségi csoportokat és egyenlő feltételeket teremteni. Az első nemzetközi verseny előtt (Európa-bajnokság, világbajnokság, világkupa-verseny) minden sportolónak szükséges részt vennie klasszifikációs vizsgálaton, amely során megkapja a számára megfelelő kategóriát, majd a verseny során megfigyelik a klasszifikáló szakemberek és véglegesítik azt. A nemzetközi klasszifikáció előfeltétele a választott sportág szakágvezetőjének javaslata és egy éven belüli hazai kategória vizsgálaton szerzett kategória megléte.

A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt. Ahhoz, hogy valaki indulhasson paralimpián, már rendelkezni kell nemzetközi kategóriával. A négy évente megrendezett játékokra az a vb-ken, Eb-ken és világkupa-versenyeken elért eredmények alapján elkészített világranglistás helyezésnek megfelelően lehet kvótát szerezni. A paralimpián csak végleges kategóriával rendelkezők indulhatnak.

 

Forrás: http://www.hparalimpia.hu/altalanos-leiras#/


Hazai kategorizálási útmutató

 

1. Mozgássérültek hazai klasszifikációs vizsgálata

A klasszifikációt végző csoport tagjai:

Kis Erika gyógypedagógus-szomatopedagógus mozgásszervi sérültek kategorizálásért felelős vezető

Dr. Bejek Zoltán ortopéd szakorvos

László Anita gyógytornász, testnevelő tanár

Klasszifikációs vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatra azok a mozgáskorlátozott sportolók jelentkezhetnek, akik már minimum 1 éve gyakorolják a választott sportágat, ezt az egyesület és az edző is igazolni tudja.

A vizsgálatra történő jelentkezéshez az alábbi adatokat szükséges eljuttatni a Magyar Paralimpiai Bizottság sportegészségügyi koordinátorának. (grezner.moni@hparalimpia.hu)

 

 • A sportoló neve; születési helye, ideje; elérhetősége (tel.sz./e-mail)
 • Egyesület neve, elérhetősége (tel.sz./e-mail); versenyengedély szám
 • Edző neve, elérhetősége (tel.sz./e-mail)
 • Orvosi diagnózist tartalmazó zárójelentés másolata (BNO kóddal), illetve felülvizsgálat esetén az állapot romlását igazoló orvosi dokumentáció
 • Új vizsgálat/felülvizsgálat (felülvizsgálat esetén a sportoló jelenlegi kategóriája)
 • Sportolói beleegyező nyilatkozat, edzői igazolás, adatvédelmi és adattovábbítási nyilatkozat (http://hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok)

Részletes tájékoztató a megadott időpont előtt kb. 1 hónappal az MPB honlapján a   – Felhívások- fül alatt (http://www.hparalimpia.hu/nemzetkozi-klasszifikacio-utmutato)  található.

2. Látássérültek klasszifikációs vizsgálata

A klasszifikációt végző szakember:

Dr. Maka Erika szemész szakorvos

Klasszifikációs vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatra azok a látássérült sportolók jelentkezhetnek, akik már minimum 1 éve gyakorolják a választott sportágat, ezt az egyesület és az edző is igazolni tudja.

A vizsgálatra történő jelentkezéshez az alábbi adatokat, dokumentációkat szükséges eljuttatni a Magyar Paralimpiai Bizottság sportegészségügyi koordinátorának. (grezner.moni@hparalimpia.hu)

 

 • A sportoló neve; születési helye, ideje; elérhetősége (tel.sz./e-mail)
 • Egyesület neve, elérhetősége (tel.sz./e-mail); versenyengedély szám
 • Edző neve, elérhetősége (tel.sz./e-mail)
 • Fél éven belüli orvosi diagnózist tartalmazó zárójelentés másolata (BNO kóddal)
 • A látássérültséget igazoló szemész szakorvos által kitöltött adatlap, sportolói beleegyező nyilatkozat, edzői igazolás, adatvédelmi és adattovábbítási nyilatkozat (http://hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok)
 • Új vizsgálat/felülvizsgálat (felülvizsgálat esetén a sportoló jelenlegi kategóriája, állapotromlását igazoló orvosi dokumentáció

 

Részletes tájékoztató a megadott időpont előtt kb. 1 hónappal az MPB honlapján a ? Felhívások ? fül alatt (http://www.hparalimpia.hu/nemzetkozi-klasszifikacio-utmutato) található.

3. Értelmi sérültek klasszifikációs vizsgálata

A mozgássérültekhez illetve a látássérültekhez hasonló hazai klasszifikációs rendszer nincs. A nemzetközi besorolás az INAS által előírt szabályok alapján történik. (http://www.inas.org/member-services/eligibility-and-classification) A nemzetközi versenyeken való részvétel feltétele a nemzetközileg elfogadott dokumentáció és teszteredmények INAS által történő elfogadása. (Ezeket a vizsgálatokat az ELTE GYOPSZ végzi el)

Az értelmi sérültek klasszifikációját végző szakember:

Dr. Mlinko Renáta értelmileg akadályozottak pedagógiája és szomatopedagógia szakos gyógypedagógiai tanár, terapeuta, speciális pedagógia szakos tanár- és szakpedagógus, tanácsadó szakpszichológus

Batki Erika pszichológus (INAS NEO)

Klasszifikációs vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatra azok a sportolók jelentkezhetnek, akik már minimum 1 éve gyakorolják a választott sportágat, ezt az egyesület és az edző is igazolni tudja.

A vizsgálatra történő jelentkezéshez az alábbi adatokat, dokumentációkat szükséges eljuttatni a Magyar Paralimpiai Bizottság sportegészségügyi koordinátorának. (grezner.moni@hparalimpia.hu)

 

 • a sportoló neve, kora, jelenlegi iskola/osztályfok vagy munkahely, életvezetés típusa (szülővel él vagy önálló) használ-e bármilyen segédeszközt (szemüveg, hallókészülék stb.)
 • a születés körülményeit tartalmazó orvosi zárójelentés
 • az intellektust befolyásoló egyéb egészségügyi zárók
 • fél éven belüli látás és hallásvizsgálati eredmény
 • 18. életév előtti szakértői vélemények/pedagógiai vélemények (Pedagógiai Szakszolgálat szakértői bizottsági tevékenységet végző intézményegységétől vagy korábban Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságtól)
 • iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány(ok) másolata
 • Sportolói beleegyező nyilatkozat, edzői igazolás, adatvédelmi és adattovábbítási nyilatkozat (http://hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok)
 • 1 db igazolványkép

 

Forrás: http://www.hparalimpia.hu/hazai-kategorizalas-idopontok-utmutato


Klasszifikációs vizsgálathoz letölthető dokumentumok

 

Az edző igazolása arról, hogy a sportoló minimum egy éve gyakorolja a választott sportágat letölthető innen: /uploads/files/Edzoi%20igazolas%20klasszifikacios%20vizsgalathoz.doc

A sportolói beleegyező nyilatkozat letölthető innen: /uploads/files/Sportoloi%20beleegyezo%20nyilatozat%20klasszifikacios%20vizsgalathoz.docx

Adatlap klasszifikációs vizsgálathoz letölthető innen: /uploads/files/Adatlap_VI.pdf

Kérjük,  olvassa el az  MPB Adatkezelési Tájékoztatóját!

(Az adatkezelési tájékoztató itt tekinthető meg)

Adatkezelési nyilatkozat (az adatkezelési nyilatkozat innen tölthető le)

Adattovábbítási nyilatkozat (az  adattovábbítási tájékoztató és nyilatkozat innen töltehető le)

 

Forrás. http://www.hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok