Szingapúr rendezi a 2025-ös paraúszó világbajnokságot

Február 5-én, hétfőn jelentette be, a World Para Swimming és a Singapore Disability Sports Council (SDSC), hogy a 12. alkalommal megrendezésre kerülő Paraúszó Világbajnokság helyszíne Szingapúr lesz. Az esemény a szingapúri sportközpontban található világszínvonalú OCBC Aquatic Centerben kerül lebonyolításra ki 2025. október 3. és 9. között.

Szingapúr függetlenné válásának 60. évfordulójához igazodva a Paraúszó Világbajnokság bizonyítja az ország megingathatatlan elkötelezettségét az inkluzivitás iránt. Ritka lehetőséget kínál a fogyatékkal élő és nem fogyatékkal élő úszók számára is, hogy a győzelemért küzdjenek, hiszen a 2025-ös vizes világbajnokságot is Szingapúrban rendezik.

Craig Nicholson, a World Para Swimming vezetője elmondta: „Örömmel jelentjük be, hogy a jövő évi világbajnokságra Szingapúrban kerül sor, ami az első alkalom, hogy a versenyt Ázsiában rendezik meg. Ez egy fontos mérföldkő a sportágunk számára, és egyben bizonyítéka a paraúszás növekedésének az országban és a régióban. Szingapúr 2019-ben először adott otthont a Citi Para Swimming World Series-nek, és azóta lehetőségünk van első kézből látni a szingapúri fogyatékossággal élők sporttanácsának nagyszerű munkáját, amely lehetőségeket és akadálymentességet biztosít a fogyatékkal élők számára a társadalomban. Bizakódak vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk az SDSC-vel és partnereikkel, hogy 2025-ben üdvözölhessük a világ legjobb paraúszóit az OCBC Aquatic Centerben.”

A szingapúri válogatott paraúszás egyik legnagyobb fellegvára, olyan paralimpiai érmesek és világcsúcstartók születtek itt, mint Yip Pin Xiu és Theresa Goh Rui Si. Emellett az Asian Para Games érmese Toh Wei Soong, az ázsiai rekorder Sophie Soon. Az elit nemzetközi versenyeken túl, az SDSC évente közel 100 testi, látási és értelmi fogyatékos személy részvételével rendezi meg az országos bajnokságot.

Dr. Teo-Koh Sock Miang, az SDSC elnöke így fogalmazott: „Úgy képzeljük el ezt a mérföldkőnek számító eseményt, amely Szingapúrt a globális színtérre emeli, mint olyan országot, amely elkötelezi magát amellett, hogy minden képességgel rendelkező egyént megerősít. A Sport Singapore és a Kulturális, Közösségi és Ifjúsági Minisztérium nagylelkű támogatásával arra törekszünk, hogy minél több szingapúri emberhez jussunk el az esemény által előmozdított tudatosság és partnerségek révén.”

„Még mindig sok a fogyatékkal élő szingapúri, aki inspirációt, sikereket és eredményeket találhat a paraúszásban és a parasportban. Szeretnénk, ha mindenki inspirációt és önbizalmat meríthetne azoktól a kivételes paraúszóktól, akik tanúi lesznek ennek a rendezvénynek. Arra kérjük támogató partnereinket és szponzorainkat, hogy működjenek együtt velünk a fogyatékkal élők és a tágabb szingapúri közösség tartós örökségének kovácsolásában.”

„A 2025-ös Paraúszó Világbajnokság a sokszínűség, az atletikusság és a közösség felejthetetlen ünnepe lesz.”

Edwin Tong kulturális, közösségi és ifjúsági miniszter, aki díszvendégként megtisztelte az alkalmat, azt mondta: „A paraúszó világbajnokság megrendezése jelentős mérföldkő a szingapúri fogyatékkal élők sportolói számára. Lehetővé teszi a szingapúri válogatott sportolói számára, hogy hazai pályán versenyezzenek a világ legjobb paraúszói ellen, és inspirálja a szingapúriakat, akik közelről lehetnek szemtanúi a versenynek.

Forrás: paralympic.org